- In Rusland zoeken steeds meer particulieren en bedrijven naar illegaal gekopieerde Microsoft-software, nadat de verkoop van Microsoft-producten in maart werd stopgezet.
- Sommige Russen wisselen van besturingssysteem. Ze stappen over van Microsoft Windows op Linux.
- Rusland is afhankelijk van buitenlandse software voor productie- en ontwikkelingssystemen.
- Lees ook: Deze infographic toont hoe snel Big Tech geld verdient – Apple, Microsoft, Google maken meer dan $1.000 per seconde winst
Russen zijn sinds enkele maanden volop op zoek naar illegale Microsoft-software, omdat de Amerikaanse techgigant de verkoop van software in het land heeft stopgezet, meldt de krant Kommersant deze week. Microsoft nam die beslissing vanwege de Russische invasie in Oekraïne,
In Rusland steeg het aantal zoekopdrachten naar illegale Microsoft-software met maar liefst 250 procent nadat de techgigant de verkoop op 4 maart stopte, aldus Kommersant. In juni steeg het aantal zoekopdrachten naar Excel-downloads met 650 procent.
Microsoft zei eerder deze maand dat het zijn activiteiten in Rusland aanzienlijk terugschroeft. Daarmee schaart het zich bij een lange reeks van bedrijven die hun activiteiten in het land stopzetten. De stap treft Rusland hard, omdat het afhankelijk is van buitenlandse software om veel van zijn productie- en technische systemen gaande te houden, berichtte Bloomberg dinsdag.
Om toch door te kunnen, stappen Russische overheidsinstanties over van Microsoft Windows op het besturingssysteem Linux, meldde de Moscow Times afgelopen vrijdag. Volgens Kommersant zien softwareprogrammeurs die werken met Russische systemen op basis van het open source besturingssysteem Linux ook meer vraag.
Maar niet alle sectoren zijn in staat om hun softwaresystemen snel aan te passen. In het geval van de industrie is software meestal een vast onderdeel van machines en geven leveranciers klanten doorgaans geen toegang tot de code, zei IT-directeur Sergey Dunaev van staalgigant Severstal tegen Bloomberg.
"Alle industrieën worden met dezelfde problemen geconfronteerd. Veel moderne processen worden aangestuurd door software", aldus Dunaev.
Op korte termijn zijn er weinig alternatieven voorhanden.
"Russische alternatieven zijn op dit gebied veel zwakker en de nood is hoog", vertelde analist Elena Semenovskaya van onderzoeksbureau IDC tegen Bloomberg. "Maar voor nu is men afhankelijk van piraterij en verouderde kopieën, wat een doodlopende weg is."